Yunanistan’dan Girit Adası’na 330 metre uzunluğunda enerji köprüsü: Yeni hedef Kıbrıs

Girit Adası’na Yenilenebilir Enerji Köprüsü Kuruluyor

Girit Adası’na büyük ölçüde Avrupa Birliği fonları ve kredileri ile finanse edilen bir proje kapsamında, şebeke operatörü adanın enerji çeşitliliğine katkı sağlamayı ve Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Projenin arkasındaki motivasyon, özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa’nın enerji güvenliğinin artan endişelerine yanıt vermek.

Girit’in Fosil Yakıttan Kurtulması Hedefleniyor

“Büyük Deniz Ara Bağlantısı” veya diğer adıyla Great Sea Interconnector projesi, Girit’in fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçişini teşvik edecek. Enerji Bakanı Stavros Papastavrou, Girit’in ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir rol oynadığını ve Doğu Akdeniz’de bütünleşik bir elektrik bağlantı ağı oluşturduklarını vurguladı.

Ancak proje daha geniş çaplı aşamalarda çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Finansal anlaşmazlıklar ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki deniz yetki alanı anlaşmazlıkları projenin karmaşıklığını artırıyor. Atina yönetimi ise önümüzdeki 10 yıl içinde hattı Kıbrıs ve İsrail’e kadar uzatmayı planlıyor.

Yunanistan ve Mısır’ın ayrıca Girit’i atlayarak doğrudan Atina yakınlarına ulaşacak başka bir deniz altı hattı inşa etme planları bulunuyor. Bu girişimler, bölgedeki enerji projeleri arasındaki rekabeti artırıyor.

Bin 200 Metre Derinliğe Döşendi

Girit’e döşenen deniz altı kabloları yaklaşık bin 200 metre derinliğe yerleştirilmiş olup bin megavatlık bir enerji kapasitesine sahip. Bu kapasite, adanın enerji arz güvenliğini artırırken aynı zamanda yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştıracak.

Hattın tamamlanması, Avrupa enerji ağı için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasının bölgedeki diğer enerji projelerine de ivme kazandırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Mersin ve Hatay kent konseyleri, ‘kardeş kent konseyi’ oldu

İmzalanan protokol kapsamında, özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında Mersin Kent Konseyi’nin Hatay’a verdiği desteklerin artırılarak devam ettirilmesi ve bu bağın güçlendirilmesi hedeflendi.

Çöp atmaya çıkan kadını cip ezdi: O anlar kamerada

Sakarya’nın Karasu ilçesinde cipin çöp atmaya çıkan Selime Şinas’a (50) çarptığı kaza, güvenlik kamerasına yansıdı. Kadının ölümüne neden olan sürücü, teslim oldu.

Antalya’nın dağları delik deşik ediliyor: Köylüler imza kampanyası başlattı

Antalya’da bir kalker ocağının doğa harikası ve geniş ormanlık alanlara sahip Hisarçandır bölgesinde patlatmalı üretim amacıyla yaptığı başvurunun kabul edilmemesi için köylüler, imza kampanyası başlattı.

Son seçim anketinde büyük sürpriz! CHP birinci parti; MHP ile Zafer Partisi dikkat çekti

Piar Araştırma’nın yaptığı son seçim anketinde CHP, birinci parti oldu. AKP’nin yüzde 30’un altında kaldığı ankette MHP ile Zafer Partisi’nin sıralaması ise dikkat çekti.

‘Sihirli mantar’ kullanımına onay verdiler! Depresyon tedavisinde yeni dönem

Yeni Zelanda, tedaviye dirençli depresyon hastaları için ‘sihirli mantar’ olarak bilinen mantar türlerinde bulunan halüsinojenik madde psilosibinin sınırlı tıbbi kullanımına onay verdi. Sağlık Bakan Yardımcısı David Seymour, ülkede psilosibin kullanımına dair kuralların ilk kez gevşetildiğini duyurdu.

Kan verdikten 17 yıl sonra aldığı e-posta hayatını değiştirdi!

Sıradan bir gün, gelen kutusuna düşen bir e-postayla bir anda anlam kazandı. İngiltere’de yaşayan bir kadın, 17 yıl önce yaptığı kan bağışının ardından kök hücre donör kaydına alınmıştı. Aradan geçen uzun sürede bu detayı neredeyse unutmuştu. Ta ki bir gün, NHS’den gelen o mesajla karşılaşana kadar: “Bir hasta için potansiyel eşleşme olduğunuzu gördük.”