Sonunda altın üretildi: Bir maddeyi çarpıştırıp tarihi değiştirdiler

CERN’de Yapılan Çığır Açıcı Deneyde Kurşun İyonları Altına Dönüştü!

Physical Review Journals’da yayımlanan yeni bir makaleye göre, CERN’de gerçekleştirilen çarpışma deneyinde kurşun iyonları ışık hızına yakın bir hızla bir araya getirildi. Bu çarpışma esnasında ortaya çıkan son derece güçlü elektromanyetik alan, kurşun çekirdeğinde nükleer dönüşümü tetikledi.

Deney sırasında, kurşun çekirdeğinde bulunan 82 protonun 3’ü kısa bir süre için ayrıldı. Bu durum, çekirdeğin anlık olarak 79 protonsuz altın çekirdeğine dönüşmesine neden oldu. Bu benzersiz dönüşüm ise saniyeler içerisinde gerçekleşti ve hızla sona erdi.

Yüzyılların Hayali Artık Laboratuvarda!

Geçmişte simyacılar, kurşunu altına dönüştürmenin yollarını aradılar ancak kimyasal yöntemlerin yetersiz olduğu anlaşıldı. 20. yüzyılın ilerleyen dönemlerinde, nükleer fizik ve parçacık biliminin gelişmesi ile birlikte atom çekirdeği seviyesindeki dönüşümlerin sadece nükleer tepkimelerle gerçekleşebileceği kanıtlandı.

CERN’deki bu önemli deney, kurşunun artık altına dönüşümünün sadece bir efsane olmadığını, aynı zamanda bilimsel olarak da kanıtlandığını gösterdi.

Deneyin Detayları

Deney kapsamında, kurşun çekirdekleri ışık hızının %99,999993’üne ulaşacak şekilde hızlandırıldı ve bir araya getirildi. Bu çarpışma esnasında oluşan devasa elektromanyetik alan, çekirdeğin yapısında titreşimler yaratıp “elektromanyetik ayrışma” adı verilen bir süreci başlattı. Bu süreçte kısa ömürlü bir foton darbesi meydana geldi ve çekirdek içindeki protonlar ve nötronlar geçici olarak ayrıldı. Üç protonun çekirdekten ayrılmasıyla, kurşun atomu altın atomuna dönüştü.

“Tarihi Bir Başarı!”

Deneyi gerçekleştiren ALICE dedektör ekibinin sözcüsü Marco Van Leeuwen, bu önemli deney hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Dedektörlerimizin binlerce parçacığın büyük çarpışmalarını algılayabilmesinin yanı sıra çok hassas süreçleri de tespit edebilmesi, elektromanyetik nükleer dönüşüm süreçlerinin detaylı şekilde incelenmesine olanak sağlıyor. Bu, bizim için son derece heyecan verici bir gelişme.”

Related Posts

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.

Küresel şirket krizle karşı karşıya: Hisse senedi değeri son bir yılda yüzde 22 geriledi

Samsung, 90. yaşını kutlarken akıllı telefon ve yarı iletken bölümlerinde derinleşen rekabet baskısıyla karşı karşıya; CEO Lee Jae-yong, “Öncü kalmak için kendimizi yeniden icat etmeliyiz” dedi.

Japon devi müşterilerinin siparişlerini bir bir iptal etti: Kafa karıştıran bir hamle

Teknoloji dünyasında her yeni lansman heyecan yaratırken, bazıları ardından soru işaretleri de bırakıyor. Sony’nin yeni amiral gemisi Xperia 1 VII modeli, donanımı ve sunduğu kampanyalarla ilk başta alkış toplasa da, şimdi kullanıcılar arasında hayal kırıklığına yol açan bir gelişmeyle gündemde.

Musk Hyperloop’tan neden vazgeçti?

Elon Musk’ın büyük umutlar bağladığı Hyperloop projesi neden hayal kırıklığı yarattı?

Bilim insanlarından gelecek için şoke eden senaryo

Araştırmacılar, yaklaşık 1 milyar yıl sonra Dünya atmosferinde yaşama elverişli oksijen seviyelerinin ciddi oranda düşeceğini belirtti. Bu değişim, gezegenin gelecekteki yaşanabilirliği açısından kritik bir dönüm noktası olabilir.