İran nükleer zenginleştirmede gaza basmış

İran, Uranyum Zenginleştirme Stokunu Artırdı ve Uluslararası Ajans Endişelendi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler nükleer gözlemcisinin üye ülkelere sunduğu kapsamlı ve gizli bir rapora göre, İran’ın uranyum zenginleştirme stokunu neredeyse silah seviyesine kadar arttırdığı belirtilirken, Tahran’ın rotasını değiştirmesi ve ajansın soruşturmasına uyması çağrısı yapıldı. Rapor, İran’ın iş birliğini “tatmin edici seviyenin altında” bulduğunu da vurguladı.

İran’ın Uranyum Stoku Yükseldi

Rapora göre, İran, üç farklı noktada gizlice yürütülen faaliyetler kapsamında 17 Mayıs itibarıyla yüzde 60’a kadar zenginleştirilmiş 408.6 kilogram uranyum biriktirdi. Bu rakam, ajansın şubat ayındaki raporunda belirtilen 274.8 kilogramdan önemli ölçüde daha yüksek. Atom bombası üretimi için uranyum zenginleştirme oranının en az 85’e çıkarılması gerektiğini belirten raporda, UAEA Başkanı Rafael Grossi’nin “İran, bu düzeyde zenginleştirme yapan nükleer silah sahibi olmayan tek ülke” ifadesine yer verildi.

İsrail’den Sert Tepki

Cumartesi günlerinin dini bir gün olması nedeniyle genellikle açıklama yapmayan İsrail Başbakanlık ofisi, UAEA’nın raporunun İran’ın nükleer programının barışçıl olmadığını gösterdiğini ve Tahran’ın nükleer silah planlarını tamamlama konusunda kararlı olduğunu iddia etti. Bu düzeyde zenginleştirme faaliyetinin yalnızca nükleer silah geliştirmeye çalışan ülkelerde görüldüğünü belirten açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin nükleer silah peşinde olmadıklarını ifade ettiği bilgisi de yer aldı.

Nükleer Müzakereler Tehlikede mi?

Raporun, ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin beklendiği hassas bir zamanda açıklanması dikkat çekti. Medyaya sızmadan önce Beyaz Saray’daki toplantıda ABD ve İran arasındaki müzakerelere değinen Trump, İran ile bir anlaşma yapma şansının olduğunu söyledi ve “Onlar da bombalanmak yerine anlaşma yapmayı tercih ederler. Bence bu anlaşma uzak olmayan bir gelecekte gerçekleşebilir. Ortadoğu’ya bomba yağdırılmadan da bir anlaşma yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Mersin ve Hatay kent konseyleri, ‘kardeş kent konseyi’ oldu

İmzalanan protokol kapsamında, özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında Mersin Kent Konseyi’nin Hatay’a verdiği desteklerin artırılarak devam ettirilmesi ve bu bağın güçlendirilmesi hedeflendi.

Çöp atmaya çıkan kadını cip ezdi: O anlar kamerada

Sakarya’nın Karasu ilçesinde cipin çöp atmaya çıkan Selime Şinas’a (50) çarptığı kaza, güvenlik kamerasına yansıdı. Kadının ölümüne neden olan sürücü, teslim oldu.

Antalya’nın dağları delik deşik ediliyor: Köylüler imza kampanyası başlattı

Antalya’da bir kalker ocağının doğa harikası ve geniş ormanlık alanlara sahip Hisarçandır bölgesinde patlatmalı üretim amacıyla yaptığı başvurunun kabul edilmemesi için köylüler, imza kampanyası başlattı.

Son seçim anketinde büyük sürpriz! CHP birinci parti; MHP ile Zafer Partisi dikkat çekti

Piar Araştırma’nın yaptığı son seçim anketinde CHP, birinci parti oldu. AKP’nin yüzde 30’un altında kaldığı ankette MHP ile Zafer Partisi’nin sıralaması ise dikkat çekti.

‘Sihirli mantar’ kullanımına onay verdiler! Depresyon tedavisinde yeni dönem

Yeni Zelanda, tedaviye dirençli depresyon hastaları için ‘sihirli mantar’ olarak bilinen mantar türlerinde bulunan halüsinojenik madde psilosibinin sınırlı tıbbi kullanımına onay verdi. Sağlık Bakan Yardımcısı David Seymour, ülkede psilosibin kullanımına dair kuralların ilk kez gevşetildiğini duyurdu.

Kan verdikten 17 yıl sonra aldığı e-posta hayatını değiştirdi!

Sıradan bir gün, gelen kutusuna düşen bir e-postayla bir anda anlam kazandı. İngiltere’de yaşayan bir kadın, 17 yıl önce yaptığı kan bağışının ardından kök hücre donör kaydına alınmıştı. Aradan geçen uzun sürede bu detayı neredeyse unutmuştu. Ta ki bir gün, NHS’den gelen o mesajla karşılaşana kadar: “Bir hasta için potansiyel eşleşme olduğunuzu gördük.”