Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Şeytan Kulesi: Doğal Bir Kaya Oluşumu

Son günlerde sosyal medyada dolaşan bir iddiaya göre, Şeytan Kulesi’nin aslında dev bir taşlaşmış ağaç olduğu iddia ediliyor. Ancak bu iddialar gerçekçi değil. Bazı içerik üreticileri, kulenin altında devasa bir taşlaşmış kök sistemi olduğunu iddia ediyor ancak bu iddialar bilimsel değil.

Jeolojik Olarak Şeytan Kulesi

Şeytan Kulesi, ABD’nin Wyoming eyaletinde, Black Hills bölgesinde yer alan doğal bir kaya oluşumudur. Kule, çoğunlukla fonolit porfir adı verilen bir magmatik kaya türünden oluşur. Bu kaya, milyonlarca yıl önce yer altında soğuyan magmanın sütun şeklindeki yapılarıyla oluşmuştur.

Eosen döneminin sonlarında başlayan jeolojik süreçte, magma yüzeye ulaşmadan tortul katmanlar arasında sıkıştı. Soğuyan magma zamanla altıgen sütunlara ayrılarak günümüzdeki şeklini almıştır.

Taşlaşmış Ağaç Nedir?

Taşlaşmış ağaçlar, minerallerin ağaç dokusuna yerleşmesi sonucunda oluşur. Ancak Şeytan Kulesi, taşlaşmış ağaçlarla hiçbir benzerlik taşımaz. Kule tamamen magmatik kökenlidir ve organik kalıntı içermez.

Bilim İnsanları Ne Diyor?

Jeologlara göre, Şeytan Kulesi’nin oluşumu tamamen magmanın soğumasıyla gerçekleşmiştir ve taşlaşmış ağaç olasılığı yok denecek kadar azdır. Kulede taşlaşmış ağaçlardaki hücresel yapı bulunmaz.

Doğal Güzellikler ve Efsaneler

Şeytan Kulesi, bilimsel ve kültürel olarak önemli bir yapıdır. Efsanelere konu olan bu kule, pek çok filme ve hikayeye ilham vermiştir. Yerel Kızılderili kültüründe kutsal sayılan bir yapıdır.

Yaban Hayatı ve Ekosistem

Şeytan Kulesi çevresi zengin bir ekosisteme sahiptir. Bölgede çeşitli türde hayvanlar yaşar ve sarıçam ormanları ile çevrilidir. Doğa tutkunları için ideal bir yerdir.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Kuzey Tunçelli üst üste 3’üncü kez Avrupa gençler şampiyonu

Milli sporcu Kuzey Tunçelli, Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası erkekler 1500 metre serbest kategorisinde altın madalya kazandı.

OPPO’dan akıllı telefonlara yapay zeka devrimi

OPPO, Breeno isimli yapay zekâ asistanına entegre ettiği “derin yürütme” özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu sistem, kullanıcıların yalnızca tek bir cümle yazarak profesyonel raporlar oluşturmasına olanak tanıyor. Şirketin geliştirdiği AndesGPT ve ColorOS …

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.